Frequently Asked Questions

FAQ Mindfulness
Hoeveel tijd kost een mindfulness training?
Naast de 8-wekelijkse sessies van 2-2,5 uur is het belangrijk om tijd in de plannen voor dagelijkse beoefening voor het beste resultaat. De kracht van mindfulness zit in de eenvoud en herhaling. Je leert jezelf een nieuwe vaardigheden aan waar je veel aan zult hebben en dat kost tijd. Houd er daarom rekening mee dat je tijdens de training zo’n 30 minuten per dag aan oefenen besteedt.
Is een mindfulness training zweverig?
Een mindfulness training bij The Mindfulness Toolbox focust op het ontwikkelen van aandacht en bewustzijn in het hier en nu, vaak met behulp van technieken zoals meditatie en eenvoudige bewegings-oefeningen. Deze methoden zijn wetenschappelijk onderbouwd en kunnen je praktische voordelen bieden, zoals minder stress en een beter welzijn. De training heeft geen spirituele of alternatieve insteek.
In hoeverre moet ik in de groep dingen over mijn persoonlijke leven delen?
Je kunt helemaal zelf bepalen wat je wilt delen. Tijdens de training ligt de nadruk vooral op je directe ervaringen, zoals wat je voelt in je lichaam, je emoties en gedachten die te maken hebben met de oefeningen die je zowel tijdens de training als thuis hebt gedaan. De trainer helpt je om inzicht te krijgen in je eigen ervaringen en reacties, maar we gaan niet dieper in op je verleden of privéleven.
Kan ik een les inhalen?
Lessen inhalen is niet mogelijk. Het is echter geen probleem om een keer een les te missen. Je krijgt dan digitaal het werkboek van de desbetreffende week zodat je een samenvatting van de les krijgt en het huiswerk kunt volgen.
Als je vooraf weet dat je meer dan twee lessen zult missen, bijvoorbeeld wegens vakantie, dan kun je beter een andere training kiezen. Een mindfulness training bestaat uit een wetenschappelijk opgebouwd programma waardoor je bij het missen van meer dan twee lessen niet het gewenste effect behaald.
Vanwege veiligheid en de groepsdynamiek, is het niet mogelijk om een gemiste les (bij een andere groep of training) in te halen.
Krijg ik lesgeld terug als ik een les mis?
Het is niet mogelijk om lesgeld terug te krijgen voor een gemiste les. Een 8-weekse mindfulness training is een compleet programma en wordt als zodanig aangeboden.
Hoe stel ik mijn deelname zeker wanneer mijn werkgever betaalt?
Bij je aanmelding is het belangrijk om duidelijk te vermelden dat de kosten door je werkgever worden gedekt. Zorg ervoor dat je de benodigde informatie van je werkgever aanlevert, zodat de factuur correct kan worden opgesteld. Op basis van vertrouwen wordt er een plek voor je gereserveerd.
Wanneer ontvang ik de vergoeding van mijn zorgverzekeraar?
Zorgverzekeraars vergoeden de kosten van een mindfulness training altijd achteraf en deze worden pas na afronding van een gehele training uitbetaald. Dat betekent dat je de kosten dus altijd eerst zelf voorschiet.
Indien je je factuur wilt indienen bij een zorgverzekeraar, geef dit bij je aanmelding aan.
Je ontvangt dan:
- Een pro-forma factuur. Deze dien je 10 dagen na ontvangst en uiterlijk 14 dagen voor de start van de training te hebben voldaan om je plek in een training te reserveren.
- Een factuur voor de verzekeraar met de datum van de laatste lesdag. Deze dien je dan na afloop van de training bij je verzekeraar in te dienen.
Informeer altijd bij je eigen zorgverzekeraar of de training (deels) wordt vergoed en onder welke voorwaarden vergoeding mogelijk is.
Voor meer informatie kun je ook kijken op: ZorgWijzer.nl en Zorgverzekering.info.
Wat is een AGB-code?
De AGB-code is een uniek codenummer van Nederlandse zorgaanbieders of zorgverleningsinstanties. Vanaf 1 januari 2025 eisen sommige zorgverzekeraars dat de trainer een AGB-code heeft.
Hoe kies ik de juiste mindfulness training uit zoveel aanbieders?
Het kiezen van de juiste mindfulness training kan lastig zijn, maar met een paar richtlijnen maak je het jezelf gemakkelijker.
Bepaal je doelen: wat wil je bereiken, zoals minder stress of een beter welzijn?
Vergelijk verschillende aanbieders en lees reviews om een indruk te krijgen van hun kwaliteit.
Kijk ook naar de achtergrond van de trainer, want ervaring en opleiding zijn belangrijk. Let op de certificering van een trainer.
Bij certificering categorie 1heeft een trainer de hoogste certificering en geeft dan regelmatig trainingen, volgt opleidingen en bijscholingen. Voor zorgverzekeraars is deze certificering een van de voorwaardes voor een vergoeding van een mindfulness training.
Kies iets dat aansluit bij jouw voorkeur. Denk bijvoorbeeld na over groepsgrootte, want kleinere groepen bieden vaak meer persoonlijke aandacht.
Beslis of je de training online of fysiek wilt volgen, en vergelijk prijzen om te zien waar je de beste waarde krijgt.
En misschien de allerbelangrijkste tip. Maak gebruik van een vrijblijvend kennismakingsgesprek.
Hoe kan ik mijn mindfulness training annuleren?
Annuleren moet schriftelijk gebeuren via e-mail naar themindfulnesstoolbox@pm.me.
Voor meer informatie en onder welke voorwaarden je je training kunt annuleren, zie de Algemene Voorwaarden van The Mindfulness Toolbox.

FAQ Mindfulness in Nature – Bosbaden
Hoe ziet een bosbad eruit?
Een bosbad duurt tweeëneenhalf tot drie uur. Gedurende deze tijd word je begeleid bij een onderdompeling in de natuur. Je vertraagt, verstilt en verbindt.
Door verschillende uitnodigingen ga je de natuur en jezelf beter leren kennen. Je schakelt al je zintuigen in om het moment en de omgeving echt te ervaren. Er is ook tijd voor reflectie en, als je dat wilt, kun je jouw ervaringen met de groep delen. Je sluit deze unieke ervaring af met een theeceremonie en een lekkere snack.
Is een bosbad geschikt voor mij?
Bosbaden is een laagdrempelige activiteit die voor veel mensen toegankelijk is, ongeacht hun leeftijd. Bij The Mindfulness Toolbox richten we ons op deelnemers vanaf 18 jaar.
Voor een bosbad heb je geen speciale vaardigheden nodig. Het belangrijkste is een nieuwsgierige houding en de bereidheid om (in stilte) te vertragen en je met de natuur te verbinden. Je hoeft ook niet superfit te zijn, want het draait niet om lange wandelingen. Tijdens een bosbad wissel je af tussen staan, langzaam lopen en zitten, wat het een relaxte ervaring maakt.
Neem bij twijfel gerust contact op.
Waarom een gids?
Een bosbad onder begeleiding van een gids heeft een vaste opbouw, wat zorgt voor een diepere verbinding met de natuur. Een gids helpt je te vertragen en je gedachten in het hier en nu te houden. Hierdoor kun je alles loslaten en hoef je je geen zorgen te maken over de tijd of de route. Met een gids hoef je je alleen mee te laten voeren op deze reis in de natuur en dat creëert ruimte voor echte ontspanning!
Wat moet ik meenemen?
Een bosbad duurt zo’n 2,5 tot 3 uur. Je kunt als richtlijn aanhouden om mee te nemen wat je normaal ook mee zou nemen wanneer je een tijd de natuur in gaat. Denk hierbij aan:
- Voldoende drinkwater.
- Iets te eten als je denkt dat je dat nodig hebt.
- Geschikte kleding, aangepast naar de weersomstandigheden
- Insectenspray, zonnebrand en een pet/hoed om het hoofd te beschermen
Wanneer je je aanmeld voor een bosbad, ontvang je een mail met alle praktische informatie over het bosbad.
Wat als ik te laat ben?
Er wordt maximaal 10 minuten op je gewacht.
Indien je weet dat je te laat zult aankomen voor het bosbad, neem dan zo snel mogelijk contact op, zodat we samen naar een geschikte oplossing kunnen zoeken.
Het tijdig communiceren is belangrijk, niet alleen voor jou, maar ook voor de groep. Hierdoor kunnen we de ervaring voor iedereen soepel laten verlopen en zorgen dat niemand onnodig hoeft te wachten.
Wanneer gaat een bosbad niet door?
Bij extreme weersomstandigheden wordt een bosbad geannuleerd en/of verplaatst.
Denk hierbij aan:
- Code oranje en rood (KNMI)
- Zware regen
- Onweer
- Windstoten of windhozen
- Sneeuw en gladheid
- Hevige mist
- Temperaturen onder de 10 graden en boven de 27 graden
- Ziekte van de gids of andere calamiteiten
- Onvoldoende deelnemers
Bij een geannuleerde sessie kun je ervoor kiezen om bij een volgende sessie aan te sluiten of je geld terug te krijgen.
Bij regen gaat een bosbad gewoon door. Zorg ervoor dat je goed beschermd bent tegen de regen.
Hoe kan ik mijn bosbad annuleren?
Annuleren moet schriftelijk gebeuren via e-mail naar themindfulnesstoolbox@pm.me.
Voor meer informatie en onder welke voorwaarden je je bosbad kunt annuleren, zie de Algemene Voorwaarden van The Mindfulness Toolbox.